Thursday, December 21, 2017

Θαύμα Παναγίας της Προυσιώτισσας και ο Γερμανός αξιωματικός

Το 1944 στον καιρό της Κατοχής, τότε που οι Ιταλοί και Γερμανοί πατούσανε τα ιερά χώματα του τόπου μας, συνέβη το εξής θαύμα στο Μοναστήρι του Προυσσού:

«Οι Γερμανοί σε μια εξόρμηση τους στα ορεινά μέρη της Ευρυτανίας θελήσανε να κλέψουνε το Μοναστήρι. Ένας Γερμανός αξιωματικός, ασεβής και απάνθρωπος, έβαλε φωτιά και έκαψε το ένα μετά το άλλο όλα τα συγκροτήματα των κελιών. Στο τέλος θέλησε να κάψει και την Εκκλησία, μέσα στην οποία φυλάσσεται από αιώνων η θαυματουργός εικών της Παναγίας.

Η Εκκλησία όμως παρά τις προσπάθειες του αξιωματικού και των άλλων Γερμανών, δεν έπαιρνε φωτιά. Εκείνος τότε επέμενε. Ήθελε σώνει και καλά να κάψει την Εκκλησία. Τότε έβαλε το χέρι της η Παναγία και τιμώρησε τον ασεβή. Ενώ λοιπόν στεκότανε στην αυλή της Εκκλησίας κι’ έδινε διαταγές για να την κάψει οπωσδήποτε, μια δύναμη αόρατη τον πέταξε με ορμή πάνω στο πλακόστρωτο! Το χτύπημα που έπαθε ήτανε μεγάλο. Όλοι τα χάσανε και συγκεντρώθηκαν γύρω στον αξιωματικό. Όλοι κατάλαβαν πως κάτι θαυμαστό συνέβαινε. Τον ανέβασαν έπειτα σε ζώο για να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο του Αγρινίου, αλλά στο δρόμο ξεψύχησε.

Το θαύμα είχε γίνει. Ο Ναός σώθηκε και η Παναγία τιμώρησε τον ασεβή αξιωματικό».