Monday, June 26, 2017

Απαιτείται ενημέρωση και χειραγώγηση των νέων ( Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου )

«Aπό εκεί αρχίζει η κακία να γίνεται δυσκολοπολέμητη, από το ότι κανένας δε μιλάει στους νέους για αγνότητα, κανένας για σωφροσύνη, κανένας για περιφρόνηση των χρημάτων και της δόξας, κανένας για εκείνα που παραγγέλλει η Γραφή».

«Όποιος δεν μάθει την πορνεία, ούτε τη μοιχεία θα γνωρίσει, κι όποιος κοιμάται με τις πόρνες, γρήγορα θα φτάσει και στη μοιχεία, κι αν όχι με έγγαμες, όμως θα συνευρεθεί με χωρισμένες γυναίκες. Tι λοιπόν συμβουλεύω, για να κόψετε εντελώς τις ρίζες; Όσοι έχετε υιούς νέους και οδηγείτε αυτούς προς την κοσμική ζωή, σύρετε αυτούς γρήγορα στο ζυγό του γάμου. Eπειδή λοιπόν, όταν ακόμη είναι νέος, ενοχλούν οι επιθυμίες, κατά τον πριν από το γάμο χρόνο με συμβουλές, με απειλές, με εκφοβισμούς, με υποσχέσεις, και με πολλά άλλα συγκρατείτε αυτούς, όταν όμως είναι καιρός του γάμου, κανείς ας μην αναβάλλει. Iδού λέγω λόγια προξενήτρας, γιατί αρμόζει στα παιδιά σας γάμος»

«Να απομακρύνουμε τους νέους από κάθε κακία, και προπαντός απ’ την ασέλγεια. Γιατί είναι δύσκολος αυτός ο πόλεμος και τίποτα δεν ενοχλεί αυτή την ηλικία, όσο το πάθος αυτό. Aς τους περιτειχίζουμε λοιπόν από παντού με συμβουλές, παραινέσεις, φόβους, απειλές. Aν κατανικήσουν αυτή την επιθυμία, δεν θα κυριευθούν εύκολα απ’ αυτήν, αλλά θα γίνουν και ανώτεροι απ’ τα χρήματα, και θα γίνουν κύριοι της μέθης και θα αποκρούσουν με κάθε φροντίδα και την κραιπάλη και τις πονηρές συναναστροφές, και θα γίνουν έτσι πιο ποθητοί σ’ αυτούς που τους γέννησαν και πιο σεβαστοί σ’ όλους τους ανθρώπους»
Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου